Relatie- & Financieringstip

Wijze raad van mijn lieve vader

“Loop niet achter de jongens aan, maar zorg dat ze achter jou aankomen.”

Zei mijn vader vroeger tijdens het natafelen, in de tijd dat wij op stap begonnen te gaan. 

“Speel dan ‘hard to get’ om zeker te weten of de knul in kwestie serieus is.”

“Jij bent het waard.” Leerde hij mij en mijn zus. “Als je zelfrespect hebt, krijg je respect. Dat is wat jullie verdienen.”

Voor de duidelijkheid nog een voorbeeld. Dat hij als jonge vent met zijn maten de kermissen in de omliggende dorpen afging. De meisjes die meteen toehapten, waren leuk voor een avond maar…  Die waren niet per se om mee te trouwen. Mogelijk ouderwets maar de essentie is in mijn wezen verankerd.

Dit betekende zeker niet dat we met jongens mochten sollen. Maar al helemaal niet met onszelf. Beter gingen we van onze eigen kracht uit en namen we zelf verantwoordelijkheid voor ons geluk.

3-trouwfoto met papa
Parallel met financieringsrelatie

Ik zie hier een parallel in het vinden van een match tussen een onderneming en zijn financier. Nu ik er beter over nadenk is de vergelijking zelfs nog groter. Ook voor de (liefdes)relatie die eruit voortkomt! Ik heb al veel relaties zien ontstaan, floreren, voortkabbelen en beëindigen. Zowel privé als bancair. Constructief of destructief. Elkaar vertrouwen, of juist niet. Eerlijk en helder communiceren en met elkaar omgaan. Veel komt op hetzelfde neer. Het spel van imponeren en kwetsbaar durven zijn. Maar dus óók voor jezelf opkomen en je eigen verantwoordelijkheid nemen.

Wat betekent deze raad voor jou(w bedrijf)?

Terugdenkend aan deze wijze raad van weleer, vertaal ik deze naar jou(w onderneming) als volgt:

Loop niet achter de banken of andere geldschieters aan. Ga wel respectvol met ze om maar niet ten koste van jezelf. Werk aan jouw bedrijf en neem je verantwoordelijkheid. Zorg dat jij zelf interessant, integer en de moeite waard bent.  Omdat jij jouw potentieel ontwikkelt. Omdat jij van betekenis bent met jouw business. Dan komen ze achter jou aan.

Want geloof me, banken en andere financiers willen heel erg graag geld uitlenen aan bedrijven die het waard zijn. Financiers zijn dol op ondernemers die hun verantwoordelijkheid nemen, zich niet afhankelijk opstellen maar vooruitkijken en doen wat ze moeten doen. Die van toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij op de lange termijn.

Neem daarin zelf de lead. Komen ze niet, of niet onder jouw voorwaarden? Dan moet je het zelf ook kunnen rooien. Wees niet afhankelijk.

Tot slot

Dat laatste is dan meteen weer een mooie relatietip voor onze kinderen 😉  :

Zorg dat je het in je eentje ook kunt rooien en leuk hebt. Als er dan iemand bij komt, moet diegene iets aan je leven toevoegen. Dan kies je uit liefde. Maar zelfs dan, nooit een reden om jezelf te verloochenen.